Menu Color:
Main Color:
07

Tasaista baanaa Düsselissä

Tasaista baanaa Düsselissä
Düsseldorfin maraton tarjoaa vähällä vaivalla ulkomaan kisan tunnelmaa ja oivan mahdollisuuden kevätkunnon testaamiseen.
 
Kepeän aamiaisen jälkeen vilkaisen hotellin aulasta ulos. Sataa. Mitähän tästä tulee? Suomea osaava hotellin vastaanoton rouva kertoo lämpötilan olevan kymmenkunta astetta. Ei liian kylmää, ehkä tästä tulee vielä hyvä päivä.
Lähtönumeron olen hakenut jo edellisenä päivänä Sparkasse-pankin hulppeissa tiloissa järjestetystä exposta. Mukaan sieltä sai vielä olkalaukun, jonka sai halutessaan jättää varustesäilytykseen.
Lauantai-päivän kisaan keskittyminen sujui mukavasti Fortuna Düsseldorfin upealla Esprit-Arenalla 2.Bundesliigan jalkapalloa seuraten.

Huhtikuun lopussa järjestettävä Metro Group Marathon Düsseldorf eli tuttavallisemmin Düsseldorfin maraton starttaa Reinin varrelta yhdeksältä. Hyvällä paikalla sijaitsevasta hotellista on vain pari pysäkinväliä U-Bahnilla starttialueelle. Saksalaiseen tyyliin joukkoliikennemaksuista ei tarvitse huolehtia, sillä maratonin starttinumerolla liikkuminen kisapaikalle on ilmaista.

Toimivat järjestelyt
 
Lähtöalueelle pystytetyt teltat ovat mukava yllätys, sillä sateessa värjöttely ei oikein houkuttele ennen pitkää kilpailua. Haen katseella paikkaa, josta saisi järjestäjien tarjoamia jätesäkkejä suojaksi. Ei näy. Saksalaiset kanssakilpailijat ovat näemmä suunnitelleet asiansa paremmin, sillä jokaisella näyttää oleva jokin ”sadeasu” käytössään. Jätän varusteeni olkalaukussa säilytykseen. Jonotusaika reilu puoli tuntia ennen starttia on noin kaksi minuuttia. Se kertoo järjestelyiden sujuvuudesta.

Sateen takia viivyttelen lähtöpaikalle siirtymisen viime hetkeen. Startin tapahduttua sää ei haittaa enää yhtään. Vettä vihmoo, mutta noin 12 asteen lämpötila tuntuu täydelliseltä ja juostessa sade viilentää sopivasti. 

Juoksuseuraa riittää ilman ruuhkaa
 
Kisareitti suuntaa ensimmäisinä kilometreinään Düsseldorfin keskustasta pohjoiseen. Neljän kilometrin kohdalla poiketaan lähelle Esprit-Arenaa. Reitin väylät ovat alusta asti leveitä ja vajaan 3000 osallistujan maratonilla ei ruuhkasta tarvitse kärsiä. 

Yhdeksässä kilometrissä poiketaan keskustan kautta ja suunnataan länteen Reinin yli. Oberkasseler Brücke näyttää olevan paikallisille katsojille se paikka, johon keräännytään. Pitkästä aikaa ulkomailla juokseva saa kylmiä väreitä, kun molemmin puolin tietä huutava yleisö ja rumpuryhmät tahdittavat juoksijaryhmän sillan yli. Juoksu kulkee ja käynnissä on loistava kisa, tämä on juoksijan juhlaa! 
Reinin länsipuolella viivytään noin 10 kilometrin ajan, jonka jälkeen palataan samaa siltaa takaisin.  Vuorossa on keskustan itäpuolelle suuntautuva osa reitistä. 

Tasaisesti maaliin
 
Düsseldorfin maratonin reitillä on vain muutama loiva ylämäki, joten kaikkiaan reittiä voi luonnehtia nopeaksi. 2,5 kilometrin välein toistuvassa juomahuollossakaan ei ole moitteen sijaa. Vesi, urheilujuoma, sponsorigeelit ja banaanit jaetaan juoksijoille hyvässä järjestyksessä. 

Loppukilometreillä kierrellään keskustan eteläpuolen leveillä ja tasaisilla kaduilla. Erikoinen yksityiskohta on parinkymmenen metrin soratiepätkä 41 kilometrin kohdalla. Pieni ja huvittava kauneusvirhe muuten A-luokan reitissä. 
Loppukiriin auttavan alamäen jälkeen aukeaa maalisuora aivan Reinin varressa. Yleisö hurraa rantapromenadin ylemmällä tasolla. Tuuletus viivalla ja kelloon ”stop”. Huoltoalueella tarjoillaan vehnäolutta ja hillomunkkeja. Fiilis on, että taidan juosta täällä joskus uudestaankin.

Teksti Pena Rekiranta
 
 

Kirjoittaja juoksi Düsseldorfin maratonilla 27.4.2014 ajan 3.30.25.

FAKTA
- Metro Group Marathon Düsseldorf
- Järjestetty ensimmäistä kertaa vuonna 2003
- Vuonna 2014 maratonjuoksijoita juoksi maaliin n. 2700. 
- Kilpailun yhteydessä järjestetään myös suosittu ”Maraton-Staffel” eli maratonviesti. Viestissä maraton on jaettu neljään osuuteen ja vuonna 2014 tähän kisamuotoon osallistui lähes 10 000 juoksijaa.
- Vuonna 2012 Düsseldorfin Maratonin juoksi yhdeksän suomalaista. Vuoden 2014 lukema
oli 21.
 
Erikoista
Düsseldorfissa on oma maraton myös käsipyörille ja yksipyöräisille. 

Reittiennätykset
Miehet
Dereje Debele (ETH) 2.07.48
Naiset 
Agnes Jeruto Barsosio (KEN) 2.25.49

Matkustus
Düsseldorfiin on helppo matkata. Air Berlin ja Finnair lentävät kaupunkiin ja raideyhteydet lentokentältä keskustaan ovat ensiluokkaiset. Maratonin kilpailutoimisto ja lähtö/maalialue ovat aivan keskustan tuntumassa ja niihin pääsee kätevästi maanalaisella tai vaikka kävellen. 

Lisätiedot


Julkaistu: Matkakertomukset | Avainsanat: dusseldorf , saksa , juoksu , maraton | Kommentteja (0) | Luettu (11965) kertaa

Kommentoi