Menu Color:
Main Color:
05

Tokion maraton: The Day We Unite

Tokion maraton: The Day We Unite

Suurissa maratontapahtumissa yhteisöllisyys on aina käsin kosketeltavissa. Tokion kadut houkuttelevat juoksijat yhteen ympäri maailmaa. Joku juoksee ensimmäistä maratoniaan, toinen ammatikseen ja kolmas vain juoksemisen ilosta. Harjoituskilometrejä juoksijoille on kertynyt sekä nastakenkien narinassa että paljasjaloin kirmaten. Helmikuun lopussa alusta ja sääolosuhteen ovat kaikille samat, joten paras mies ja nainen voittakoon –ja kaikki yhteisestä juoksupäivästä nauttikoon!

 

Kun yksi maailman suurimmista ja ruuhkaisimmista kaupungeista luovutetaan kokonaan juoksijoiden käyttöön, voivat juoksijat helposti tuntea olevansa etuoikeutettuja. Yhteenkuuluvuuden tunne on aistittavissa niin juoksijoiden, vapaaehtoistyöntekijöiden kuin myös miljoonapäisen yleisön keskuudessa. 

42km Tokion kaduilla

Aikainen aamu:
Herätyskellon ei tarvitse tehdä sille osoitettua tehtävää sunnuntaiaamuna klo 5:00, sillä aikaerorasituksesta nauttiva juoksija on jo hereillä. Samalla kun Suomessa juhlitaan lauantai-illan huumassa, muutama suomalainen valmistautuu Tokiossa juoksemaan yli 35.500 kanssajuoksijan kanssa maratonia yli 1,6 miljoonan kannustajan edessä. 

Aamuinen bussi-matka Odaiban-keinosaarialueelta halki tyhjyyttä huutavan Tokion keskustan Shinjukun lähtöalueelle kestää noin 30 minuuttia. Saavumme lähtöalueelle pari tuntia ennen starttia. Siellä on hyvin tilaa leiriytyä odottelemaan ja valmistautumaan päivän juoksuun nauttimalla sponsori-eväitä, joita kohteliaat japanilaisjärjestäjät jakavat juoksijoille. Ohjeita kailotetaan megafoneista sujuvasti niin japaniksi kuin myös englanniksi. Järjestelyt sujuvasti, vaikka yhteistä kieltä ei olisikaan. Hymy toimii kaikkien yhteisenä elekielenä.

Lähtö: 

 

 (kuva: Tokyo Marathon Foundation)

Alkuseremonioiden jälkeen pamaus lähettää juoksijat matkaan, samalla kun valkoista paperinsilppua ammutaan miljoonamäärin juoksijoiden niskaan toivottamaan onnea ja menestystä juoksulle.  

010km
Ensimmäiset 6-7 kilometriä juostaan lähes kokonaan alamäkeä. Oma juoksuni alkaa hitaasti, sillä en tavoilleni uskollisena rynnistä heti kärkeen vaan jään nautiskelemaan ja valokuvaamaan tunnelmia keskelle ruuhkaa. Muutamat japanilaiset ovat selkeästi viitanneet kintaalla ohjeistuksille, joissa kehotetaan olla pukeutumatta kanssakilpailijoita häiritseviin juoksuasuihin. Ympärillä juoksee mitä erilaisimpia magna- ja sarjakuvasankareita. 

1015km
Ensimmäinen neljäsosa maratonista on takana ja sivuamme Imperial Palacea, joka on Tokion suosituin lenkkeilypuisto. Perjantaina kävin ystäväni kanssa viimeistelylenkillä puistossa, joka tunnetaan myös Japanin Keisarin ja keisarillisen suvun asuinalueena. Siellä sijaitsee myös Nippon Budokan. Se rakennettiin 1964 Tokion Olympialaisia varten. Areena vetää sisuksiinsa yli 20.000 henkeä ja siellä on soittanut muun muassa The Beatles, Bob Dylan, Kiss ja käytännössä kaikki ison maailman artistit. 

Takaisin Tokion kaduille

Ensimmäinen mieleenpainuva huoltopiste on 1393 rakennetun Zoji-ji -temppelin edessä 12km kohdalla. Taustalla kohti korkeuksia kohoaa Tokyo Tower (333m). Perinteiset japanilaiset taiko-rummut hakkaavat tahtia samalla, kun maratonin kärkijuoksijat tulevat toisella puolella katua vastaan sellaista vauhtia, etten ehdi laskemaan juoksijoiden määrää. Yksi japanilainen kuitenkin erottuu edukseen noin 10–15 hengen afrikkalaispainotteisesta kärjestä.

Seuraavat pari kilometriä juoksen rumpujen ja kärkiryhmän innostamana aivan liian lujaa vauhtia, mutta hetkestä nauttiminen tuntuu paremmalta ajatukselta kuin voimien säästely. 

1521,1km
Juoksureitin eteläisin kärki ja ensimmäinen kääntöpaikka on heti 15 km:n jälkeen. Viimeiset kilometrit ovat jääneet hyvin muistiin, joten juoksu sujuu mallikkaasti takaisin kohti taivasta halkovaa Tokyo Toweria. 20 km:n kohdalla pysähdyn epätyypilliseen tapaan juomapisteelle ja nautin sponsoroitua urheilujuomaa muutaman mukillisen kaikessa rauhassa ja pari valokuvaa ottaen. 

Juomapisteiden määrä sekä toimivuus ovat ensiluokkaista. Juomanjakelupisteitä on niin pitkä rivi, ettei ruuhkaa niille ehdi muodostua. Ei tönimistä, ei hätäilyä. Kaikki tapahtuu helposti ja toisia juoksijoita kunnioittaen. Silmiinpistävää on myös puhtaus, sillä kaikki juoksijat laittavat kiltisti kertakäyttömukit niille varattuihin pahvilaatikoihin juomapöytien välissä. Huoltopisteet ovat täysin roskattomia ja kuivia, joka tuntuu lähes mahdottomalta ajatukselta. Myös sylkemistä pidetään epäkohteliaana ja niinpä japanilaisilla onkin omat nenäliinat mukana mahdollisia niistämisiä varten. Hengityssuojaimia näkyy muutamilla juoksijoilla, mutta toisin kuin kuvitellaan, niitä ei käytetä niinkään kaupungin saasteiden vuoksi vaan japanilaiset pistävät hengityssuojaimet kasvoilleen flunssan oireiden alkaessa. Tällä pyritään estämään muiden sairastuminen pisaratartunnan kautta. 

21,128km
Imperial Palacen eteläpuolella oleva Hibiya puisto jää juoksijoiden vasemmalle puolelle, kun käännymme kohti Tokion neljänneksi vilkkainta Ginzan metroasemaa ja puolenvälin etappia. Juoksu tuntuu kevyeltä, vaikka tiedän jo ahnehtineeni liikaa vauhtia hitaan alun jälkeen. Epäilen, että pari päivää sitten juostu yli 10km:n viimeistelylenkki tulee vielä kostautumaan. Tosin täydellinen juoksukeli, tasainen reitti, hyvä fiilis ja yli 1,6 miljoonaa kannustajaa auttavat pitämään askeleen kevyenä. 

Kärki tulee taas vastaan 22km kohdalla. Heillä on edessään viimeiset 8km. Kannustan kärkiryhmän juoksijoita, jotka juoksevat muutaman metrin etäisyydellä minusta. On käsittämätöntä nähdä vierestä, kuinka kovaa kärki juoksee. Aivoni toimivat vielä sen verran, että saan lasketuksi päässäni kärjen keskivauhdiksi 3min/km. Tämä vastaa 4000m Cooper-vauhtia. Saavumme reitin pohjoisimmalle kärjelle ja toiseen kääntöpisteeseen, kun kilometrejä on takana 27. Kääntöpisteellä sijaitsee Asakusa, joka on kuuluisa budhalaisista temppeleistään ja pyhäköistään, sekä niiden ympärillä pidettävistä vuosittaisista festivaaleista. Satoja vuosia vanhat temppelit ovat saaneet kilpailijan naapurikortteliinsa 2012 valmistuneesta maailman toiseksi korkeimman rakennuksesta. Tokyo Skytree kohoaa mahtipontisesti 634m:n korkeuteen. 

3034km
Vauhtini on hidastunut ja matka alkaa painamaan. 32km:n kohdalla odottaa juoksun 12. huoltopiste, josta nappaan vettä, banaania, leipää, tomaatin ja makeisia evääksi. Niiden nauttiminen vie huomion vähäksi aikaa pois olkapäälleni laskeutuneesta pikkupirusta, joka on alkanut kuiskutella korvaani epäilyksiään loppuun jaksamisestani. Päätän kuitenkin antaa pirulle kyytiä ja jatkan matkaani.

Lasken, että vauhtini pitäisi kuitenkin riittää alle 3h20min, johon voisin olla kaiketi tyytyväinen. Ginzan metroasema näkyy vihdoin horisontissa. Olemme siis palaamassa kolmannen kerran Imperial Palacen lähettyville, josta alkaa viimeiset kilometrit kohti Odaiban keinosaarta ja Tokyo Big Sight messukeskuksen maalialuetta. 

 

(kuva: Tokyo Marathon Foundation) 

3539km
Huoltopisteellä 36km:n kohdalla tankkaan urheilujuomalla ja vedellä. Ensimmäistä kertaa näen myös muutamia kertakäyttömukeja kadulle heitettynä. Väsymys on alkanut näkyä juoksijoissa konkreettisesti. Reitti etenee maailmankuulun Tsukijin kalamarkkina-alueen vierestä kohti kahta Odaibaan johtavaa siltaa, jotka ovat reitin ainoat nousuosuudet. 

Toiseksi viimeinen huoltopiste sijaitsee 38km:n kohdalla, mutta en jaksa enää poiketa reitiltäni juomien kimppuun. Ajattelen, että juomasta ei enää ole hyötyä, vaikka matkaa on vielä reilut 20 minuuttia jäljellä. Sillat tarjoavat verrattain pieniä nousuja juoksijoille ja monen vauhti hidastuu äkisti. Tasamaajuoksijoille lopun nousut varmasti tuntuvat vaikeilta, mutta itse pidän ylämäkijuoksusta, joten saan muutaman hetken tuntea olevani voimissani. 39km:n kohdalla Garmin muistuttaa minulle, että nyt pitäisi ylittää maaliviiva jos ennätysaika olisi ollut tarkoitus juosta. 

40–42km
Viimeiseltä juomapisteeltä nappaan vielä urheilujuomaa ja vettä. Suuri, mutta hieman ankean näköinen Tokyo Big Sight siintää jo muutaman korttelin ja pitkän suoran päässä. Yleisö kannustaa hillityin huudoin ”Gambare, gambare”, jonka ääntäminen kuulostaa täysin synnyinkaupungiltani Tampereelta. Tämä herättää väsyneessä juoksijassa hilpeyttä ja hämmennystä. Juuri ennen maalisuoraa näen ruotsinlipun yleisössä, joten huikkaan ohi mennessä vielä ’Heja Sverige’ yhteisöllisyyden ja pohjoismaisen yhteistyön edistämiseksi.

Maali
Maaliintulo tuntuu hienolta. Oma aikani näyttää olevan 3h 22min 52sek. Sain siis nauttia Tokion tunnelmasta reilun tunnin ja 17 minuuttia pidempään kuin kenialainen Chumba Dickson, joka ylitti maaliviivan uudella reittiennätyksellä samaan aikaan kun pikkupiru istahti olkapäälleni 30km:n kohdalla.

Eväspussit kädessä ja mitali kaulassa tuntuu hienolta edetä tökkivin askelin Tokyo Big Sight messukeskukseen. Nappaan pari vapaaehtoistyöntekijää ja japanilaisen juoksijan kainaloon yhteiskuvaa varten. Pian kuvaajia on ympärillä enemmänkin taltioimassa yhteistä iloamme. 

Messukeskuksessa on tarjolla jalkakylpyjä, alkoholitonta olutta ja hierontaa. Itse suuntaan kuitenkin suoraan bussimatkalle kohti hotellia. Siellä odottaa kuuma kylpy, 80C asteinen sauna ja kylmää olutta. Pian olemme ystäväni kanssa saunanlauteilla jakamassa kokemuksiamme kilometri kilometriltä – ja seuraavaa maraton-matkaa suunnitellen.

Miesten TOP 3
1. Chumba Dickson, Kenia, 2h 05min 42sek (uusi reittiennätys)
2. Tola Tadese, Etiopia, 2h 05min 57sek
3. Kitwara Sammy, Kenia, 2h 06min 30sek
(edellinen reittiennätys, Kimetto Dennis, Kenia, 2h 06min 50sek, 2013)

Naisten TOP 3
1. Tsegaye Tirfi, Etiopia, 2h 22min 23sek (uusi reittiennätys)
2. Dibaba Birhane, Etiopia, 2h 22min 30sek
3. Kabuu Lucy, Kenia, 2h 24min 16 sek
(edellinen reittiennätys Habtamu Atsede, Etiopia, 2h 25min 28 sek, 2012)

 

Maalissa Anttiakin hymyilyttää vaikka takana onkin raskas urakka.

Omat tiedot:
Antti Toiviainen(39v) innostui kokeilemaan maratonia 2009 Tukholmassa ja juoksi Tokiossa 12. maratoninsa. Ennätys 3.08.18 (Helsinki, 2013). Huhtikuussa Antti juoksi Bostonin maratonin ja näin ollen hänestä tuli ensimmäinen suomalainen, jolla on kaikki World Marathon Majorsit kasassa (Boston, New York City, Chicago, Berliini, Lontoo ja Tokio).(lähde:https://worldmarathonmajors.com/).

Nopeat Faktat Tokioon:

Suorat lennot Finnairilla n. 10h suunta. Hinta 600-700e
Aikaero: +7 GMT
Tokion asukasluku: 13 milj.
Valuutta: jeni (1000 jeniä = n.7€)
Hintataso: sama kuin Suomessa, elektroniikka ja ulkona syöminen halpaa
Metro: Halvin, nopein ja varmasti ikimuistettavin tapa liikkua Tokiossa. Vaatii alkuun hieman totuttelemista, mutta turisteille apua tarjotaan usein pyytämättäkin!
Majoitus: kaiken hintaisia ja tasoisia hotelleja ja majapaikkoja löytyy. Eksoottisin vaihtoehto voisi olla majoitus 20-40€/vrk Shinjuku Green Plaza –kapselihotellissa Shinjukun metroaseman vieressä! 

Kuinka voit hakea Tokion maratoniin?
 
Internetin kautta:
- Hakemuksia otetaan vastaan elokuun 1.-31. välisenä aikana (http://www.tokyo42195.org/2014en/)
- Syyskuun lopussa tiedotetaan hakijoille tuloksista sähköpostitse
- Lokakuussa maksetaan osallistumismaksu
- Tammikuussa lähetetään postitse juoksuun liittyvä info-paketti juoksijoille

Matkanjärjestäjät:
Lukuisilta matkanjärjestäjiltä voi ostaa pakettimatkan Tokioon, mihin sisältyy kaikki osallistumismaksusta majoitukseen ja kuljetuksiin. Suomesta ei vielä järjestetä matkoja, joten toistaiseksi suomalaiset joutuvat turvautumaan kansainvälisiin matkantarjoajiin. Oma reissuni onnistui kätevästi Hollannista käsin: ATP Event Experts Running. (email: running.netherlands@atpi.com)

Matkan kustannukset:
Pakettimatkojen hinnat alkaen n.1200€, jonka lisäksi tulee itse järjestää lennot edestakaisin.(n.650–780€). Pakettimatkat pitävät sisällään 4-5 hotelliyöpymistä Tokiossa, mutta joustavuutta toki löytyy, jos lompakko kestää extrayöpymiset.

Omatoimimatkan saa järjestetyksi n.50 % halvemmalla. Suurimman eron tekee majoituksen hinta (arviot: Osallistumismaksu: 85€; lennot 650€; majoitus alkaen 25€/vrk). Tokiossa on paljon halpoja ja hyvin toimivia majoitusmahdollisuuksia keskeisillä paikoilla, joten pienellä vaivalla matkan kokonaishinnan saa rutistettua erittäin kohtuulliseksi.

Muuta:
Odaiban alueelta (numeroiden noutopaikka ja maalialue/ Tokyo Big Sight) löytyy lukuisia hotelleja, joista pääsee kätevästi metrolla (n.4€) tai taksilla (n.35€) reilussa puolessa tunnissa lähtöalueelle (Tokyo Metropolitan Government Building). Matkanjärjestäjät tarjoavat eniten vaihtoehtoja Odaibasta, jossa tarjonta on enemmän kalliimman luokan hotelleissa.

Ruoka:
Hiilihydraattitankkaus onnistuu Tokiossa vaivattomasti. Riisillä höystettyjä ruokia ja nuudelin eri variaatioita saa joka kadun ja metroaseman kulmasta 3-4€ hintaan. Yakitori (grillattu kana) ja olut maistuu etenkin maratonin jälkeen ja maailman paras paikka nauttia tätä taivaallista yhdistelmää löytyy Shinjukun aseman kujilta (Omoide Yokocho eli ’Piss Alley’).

Tokion Maraton 23.2.2014 lyhyesti 

 

- 98. Kansallinen miesten maraton kilpailu
- Järjestetty vuodesta 2007
- Tokion Marathon hyväksyttiin ensimmäisen kerran vuonna 2013 mukaan osaksi World Marathon Majors – maratoneja (Boston, Lontoo, Berliini, Chicago, New York).
- Hakijoita 307.442
- Osallistujia 35.556, joista suomalaisia 9.
- 5057 ei-japanilaista juoksijaa
- Yli 10.000 vapaaehtoistyöntekijää
- Yleisöä n. 1.63 milj. 
- Lämpötila lähdössä +4C, maalissa +9C
- Sää: pilvinen
- Juoma- ja huoltopisteitä reitin varrella 2-3 km välein
- Noin 960 hoitohenkilötyöntekijää sekä mukana juoksevia lääkäreitä
- 5500 poliisia ja n. 230 kansalaisaktivistia vastaamassa turvallisuudesta reitin varrella
- Erikoista: sylkeminen ja kaikenlainen roskaaminen katsotaan ehdottoman huonona käytöksenä. 

Turvallisuus
Tokion maratonsäätiön ja keskustan poliisin tavoitteena on tehdä Tokion Maratonista maailman turvallisin ja suojelluin tapahtuma. Tokion maratonia pidetäänkin hyvänä harjoituksena vuoden 2020 Olympialaisia ja Paralympialaisia silmälläpitäen.

Viime huhtikuisen Bostonin terrori-iskun seurauksena Tokiossa on lisätty poliisien määrää puolella viime vuoteen verrattuna. Sekä pommi- että kemikaaliaseiden uhkaan on varauduttu aikaisempaa enemmän. Myös kansalaisaktiivisuus on otettu osaksi tapahtuman turvallisuuden valvontaa, sillä noin 230 paikallista asukasta on rekrytoitu osaksi turvallisuusseurantaa ja opastettu soittamaan poliisille heti vähäisenkin epäilyttävissä asioissa. Maratonia edeltävänä torstaina poliisit ja muut maratonin järjestelyistä vastaavat henkilöt harjoittelivat näkyvästi lähtöalueen vieressä sijaitsevassa puistossa terroristiksi puettujen henkilöiden pidätyksiä. Tällä tehtiin kaikille selväksi, että turvallisuuteen panostetaan Tokiossa tosissaan.

Koko juoksutapahtuman ajan turvallisuusjärjestelyt toimivat mutkattomasti juoksijan näkökulmasta, enkä törmännyt Tokiossa mihinkään turvatarkastusylilyönteihin, kuten esimerkiksi Chicagon tai New Yorkin maratoneihin osallistuessani. Siellä juoksija voi helposti tuntea terrorismin-uhan ja turvattomuuden tunteen äärimmilleen vietyjen turvatarkastuksien vuoksi. Tokiossa asiat sujuivat juuri niin kuin niiden kuuluukin. 

Teksti: Antti Toiviainen 


 
Julkaistu: Matkakertomukset | Avainsanat: maraton , tokio , matkakertomus , juoksu | Kommentteja (6) | Luettu (59841) kertaa

Comments

 • I'm shocked that I found this info so easily.
  8/16/2015 8:13:16 AM Reply
 • Device UnavailableThe device you were triyng to access (home.scavin.operaunite.com) does not seem to be available.scavin does not seem to be running any services at the moment.这个东西最大的问题是你必须总是开机才行
  7/27/2015 6:17:48 PM Reply
 • Näin vasta viikonloppuna tämän jutun kun olin Sofian maratonilla. Olin tällä samalla Tokion maratonilla kuin Sinäkin ja sain sarjan täyteen Bostonissa kuten Sinäkin. Aloitin maratonien juoksun 55 vuotiaana.Nyt Sofiassa 69 vuotiaana juoksin 105. maranonin aikaan 4.20.10 Joka oli 57 maa joissa olen juossut.Jos ei muita ilmoituksia tule niin sitten jaamme tämän ykköstilan. Terveisin Tenho Lauri +358400413017
  10/15/2014 7:11:58 PM Reply
 • Tokion maraton on kova juttu!
  5/5/2014 2:22:10 PM Reply
 • Tokion maraton on kova juttu!
  5/5/2014 2:20:53 PM Reply
 • Tokion maraton on kova juttu!
  5/5/2014 2:20:51 PM Reply

Kommentoi