Menu Color:
Main Color:

22

Allergia kuriin

Allergia kuriin

Kevät on juoksijalle hienoa aikaa, mutta se voi tuoda mukanaan myös vaikeuksia pölystä ja allergioista kärsiville. Liikenteen aiheuttama katupöly heikentää ilmanlaatua ja lisää hengitysoireita. Siitepölyallergiaa aiheuttavat varsinkin lehtipuiden, heinäkasvien ja pujon siitepölyt. Lehtipuista aiheuttajia ovat erityisesti koivu ja leppä.

 

HOIDA ALLERGISTA NUHAA
Perinteisesti heinänuhaksi kutsutussa allergisessa nuhassa on silmien sidekalvojen tulehdusta ja punakkuutta sekä nenän kutinaa, vuotoa ja aivastelua. Nuha aiheuttaa päänsärkyä, ärtyneisyyttä ja väsymystä.
Pitkittyessään ja hoitamattomana allerginen nuha lisää hengitystieinfektioiden ja astman riskiä. Maailmanlaajuisesti sitä sairastaa yli 600 miljoonaa ihmistä. Lääkäreiden mielestä allerginen nuha on edelleen Suomessa alidiagnosoitu vaiva, jota ei hoideta riittävästi.
Siitepölyallergikot kärsivät usein myös ruoka-aineiden aiheuttamista allergioista. Riski sairastua astmaan on allergikoilla huomattavasti suurempi kuin ei-allergikoilla.

 

 

 

ENNAKOI SIITEPÖLYKAUSI
Kevät houkuttelee ulos ja lenkille, mutta monille se tarkoittaa myös allergisten oireiden alkamista. Lepän kukinta alkaa jo keväthankien aikaan maaliskuussa. Toukokuussa vuorossa on koivu, kesällä heinien siitepölyt ja loppukesällä pujo. Varhainen kevät voi aikaistaa siitepölyjä.
Siitepölykauden etenemistä seuraa Turun yliopiston aerobiologian yksikkö, jonka kotisivuilla www.siitepoly.fi on nähtävissä ajantasainen tiedote. Tietoa löytyy myös osoitteista www.ilmatieteenlaitos.fi ja www.foreca.fi.
Jos oireet ovat lieviä ja tyypillisesti samaan aikaan vuodesta ja itsehoitokin tuntuu auttavan, ei välttämättä tarvita lääkärin apua tai allergiatutkimuksia.
Jos oireet haittaavat tavallista elämää tai jos suorituskyky laskee selvästi siitepölykaudella, kannattaa turvautua lääkäriin ja astmatutkimuksiin.

 

ASTMA ON RISKI
Allerginen nuha lisää riskiä sairastua astmaan tai rasitusastmaan. Hoitosuosituksissa painotetaan, että etenkin jatkuvaa nuhaa sairastavat pitää tutkia astman suhteen.
Siitepölyt vaikuttavat myös toiseen suuntaan: Astmaatikoilla siitepölyt pahentavat astman oireita, ja astman oireita voi esiintyä vain siitepölyaikana.
Hoitamaton astma heikentää elämänlaatua ja suorituskykyä, ja se altistaa myös hengitystieinfektioille. Pahimmillaan astma voi olla hengenvaarallinen.
Astmassa on hengitysvaikeuksia, varsinkin uloshengityksessä. Kaikki hengitysvaikeudet eivät kuitenkaan johdu välttämättä astmasta, vaan aiheuttaja voi olla joku toinenkin sairaus.

 

OIKEA LÄÄKITYS AUTTAA
Oikealla lääkityksellä allergiaa ja astmaa voidaan hoitaa tehokkaasti. Siitepölyallergian peruslääke on suun kautta otettava antihistamiini, jota saadaan apteekista ilman reseptiä tai reseptin kanssa. Se vaikuttaa nopeasti, ja sitä voidaan käyttää oireisiin vain tarvittaessa.
Jos allergiaoireet ovat vakavampia, niihin pitää varautua pitkällä tähtäimellä ja aloittaa säännöllinen lääkitys jo ennen kuin siitepölykausi on alkaa.
Allergian ja astman hoidossa on usein tilanne, että lääkitys ei löydy heti, vaan joudutaan kokeilemaan eri vaihtoehtoja.
Siitepölyallergiassa käytetään myös siedätyshoitoa, jossa elimistö totutetaan vähitellen sietämään allergiaa aiheuttavan kasvin siitepölyä. Hoito vaatii päättäväisyyttä ja kärsivällisyyttä, sillä se kestää jopa kolme vuotta.

 

URHEILU ONNISTUU EDELLEEN
Siitepölyallergia ja astma hankaloittavat urheilua, mutta ne eivät ole kuitenkaan este huipputuloksille. Siitepölykausi pitää hyväksyä harjoittelussa, ja kovien treenijaksojen toteuttaminen vaatii joustoa ja soveltamista. Varsinkin kuntoilijan on helppo ajoittaa tärkein harjoitus- ja kilpailukautensa eri aikaan kuin oletettu allergiakausi on häiritsemässä.
Monet urheilijat ajoittavat ulkomaan harjoitusmatkansa siten, että he voivat olla keväällä poissa Suomesta pahimman siitepölykauden ajan.

 

MUISTA DOPING-SÄÄNNÖT
Kilpaurheiluun osallistuvien pitää ottaa huomioon dopingsäännöt, sillä osa allergia- ja astmalääkkeistä voi olla urheilussa kiellettyjä. Lääkitystä suunniteltaessa keskustele aiheesta lääkärisi kanssa. Tietoa löytyy myös osoitteesta www.antidoping.fi.

 

Teksti Ari Paunonen

Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (7585) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna