Menu Color:
Main Color:

23

Nilkkavamma uusiutuu helposti

Nilkkavamma uusiutuu helposti

Miksi nilkka ei parane, vaikka se on jo kivuton? Nivelsidevauriot ovat tyypillisimpiä liikuntaan ja urheiluun liittyviä vammoja, ja kovin yleisiä myös juoksijoilla.Yli puolet nivelsidevammoista uusiutuu vuoden sisällä alkuperäisestä tapaturmasta. Usein syynä on liian aikainen paluu liikuntaan. Urheilu aloitetaan heti kun nilkka on kivuton, vaikka varsinainen vaurioalue ei ole vielä riittävän vahva. Paranemisvaiheessa olevaan kudokseen kohdistuva samansuuntainen, lieväkin kuormitus aiheuttaa vamman uusiutumisen.


Kolmenlaisia vammoja
Ensimmäisen eli lievimmän asteen vamman tyypilliset piirteet ovat vähäinen kipu, lievä turvotus, mustelman puuttuminen ja pieni nivelen jäykkyys. Kyseessä on lievä nivelsiteen venähdys ilman selkeää repeämää. Nilkan toimintakyky säilyy hyvänä, ja paluu aktiiviurheiluun onnistuukin usein jo 1–2 viikon kuluttua tapaturmasta.

Toisen asteen nivelsidevammassa nilkasta repeytyy yksi tai useampia nivelsiteitä. Turvotuksen lisäksi tunnusmerkkinä on vaihtelevan kokoinen mustelma ja nilkan jäykkyys. Usein ilmenee myös voimakasta kipua varpaille noustessa ja kävellessä. Täyteen toimintakykyyn palaaminen toisen asteen vauriosta kestää tavallisesti vähintään 2–3 kuukautta huolimatta siitä, että kipu häviää paljon nopeammin. Moni lähtee liikkeelle liian aikaisin.

Kolmannen asteen nivelsidevammassa nilkassa on välittömästi tapaturman jälkeen kovaa kipua, turvotusta  ja kookas mustelma. Potilas ei useinkaan kykene varaamaan jalalle painoa kovan kivun vuoksi. Taustalla ovat useiden eri nivelsiteiden laajat repeämät sekä ulko- että sisäsyrjällä.

 

Kolmivaiheinen paraneminen
Nivelsiteen repeämä paranee kolmessa vaiheessa, ja niiden kesto riippuu vamman vaikeusasteesta ja laajuudesta. Heti tapaturman jälkeen alkaa 5–7 vuorokautta kestävä kudoksen paranemisen ensimmäinen, tulehduksellinen (inflammatorinen) vaihe. Tämän aikana vaurioituneen nivelsiteen alueelle kehittyy tavanomaista tulehdusreaktiota muistuttava tila. Tälle vaiheelle on ominaista nilkan turvotus ja paikalliset mustelmat sekä etenkin kuormituksessa ilmenevä vaurioalueen kipu.

1–3 viikkoa kestävän kakkosvaiheen vaurioalueelle muodostuu parantumiseen tarvittavia ainesosia (proliferaatio), soluja ja epäkypsää kollageeni 3:sta. Kolmannessa, kollageenin kypsymisen ja uudelleen linjautumisen vaiheessa (remodellatio) siitä muotoutuu vähitellen kollageeni 1. Prosessi kestää kolmesta kuukaudesta jopa puoleen vuoteen.

 

Kivun sallimissa rajoissa?
Liian usein nilkan nivelsidevammojen hoidossa annetaan ohjeeksi: tulehduskipulääke, liimaside ja paluu liikuntaan heti kivun salliessa. Valitettavasti tämän ohjeen noudattamisesta seuraa kovin usein vamman uusiutuminen. ”Kivun sallimissa rajoissa” on siis virheellinen hoito-ohje. Kipu tai sen puute ei kerro nilkan paranemisesta mitään.

Keskimäärin vamman jälkeinen tulehdusreaktio kestää muutamasta vuorokaudesta viikkoon, alueen hermo-lihaskontrolli paranee noin kuukaudessa ja kudos on melko vahva 1,5 kuukauden kuluttua. Kipu sen sijaan häviää keskimäärin kahdessa viikossa, vaikka paraneminen olisi vielä täysin kesken.

Ennaltaehkäisy on parasta hoitoa
Nilkan nivelsidevamman suurin riski on aiempi samanlainen vaurio, koska yli puolet nilkan nyrjähdyksistä uusiutuu vuoden sisällä. Asianmukainen, mielellään liikuntavammoihin erikoistuneen fysioterapeutin ohjeistama vamman jälkihoito on paras tae vamman uusiutumisen ehkäisemiseksi.

Suurin syy nilkkavamman uusiutumisherkkyyteen lienee liian varhainen paluu liikuntaan ja urheiluun vammautumisen jälkeen. Myös peli- ja harjoitusalustalla, jalkaterän ryhdillä, sekä jalkojen ja keskivartalon hallinnalla on merkitystä nilkkavamman sattumisessa ja uusiutumisessa.

Vammoja tulee herkemmin, mikäli liikuntaa harrastetaan väsyneenä tai alipalautuneessa tilassa. Lisäksi asianmukaisilla varusteilla voi ehkäistä nilkkavammoja. Nilkassa saattaa lisäksi olla aikaisemmin todetun vaurion lisäksi joku liitännäisvamma, jonka selvittely tai hoito on jäänyt puutteelliseksi. 

Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (31860) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna