Menu Color:
Main Color:

21

Penikkatauti vai lihasaitio-oireyhtymä?

Penikkatauti vai lihasaitio-oireyhtymä?

Oikean rasitusvamman tunnistaminen korostuu juoksijan säärikivun kuntoutuksessa. Penikkatauti-nimikettä käytetään usein kuvaamaan säären tai pohkeen alueella oireilevaa rasitusperäistä kipua. Vaiva on yleinen erityisesti äkillisesti harjoitusmääriään lisänneillä kuntoilijoilla.

 

Vaivan selättämiseksi on olennaista selvittää taustalla olevat syyt ja pyrkiä vaikuttamaan niihin. Syitä ja seurauksia arvioitaessa on olennaista selvittää, onko kyseessä ns. penikkatauti vai mahdollisesti joku muu ylirasituksesta johtuva kiputila, kuten säären lihasaitio-oireyhtymä.


Penikkatauti

Penikkataudilla viitataan sääriluun sisä- tai ulkosivun kiputilaan, jota aiemmin pidettiin luukalvon tulehduksena, mutta josta nykytutkimuksen valossa ei todennäköisesti ole kuitenkaan kyse. Sitä kuvataan harjoituksen aikana esiintyvänä kipuna sääriluun taka-keskiosassa, johon ei liity iskuvammaa tai merkkejä rasitusmurtumasta. Se on yleinen harjoittelun aiheuttama rasitusvamma sekä kunto- että kilpaurheilijoilla. 

Sääriluun mediaaliseen kipusyndroomaan (penikkatauti) liittyy useasti virheellinen kuormitus, jonka taustalla on usein alaraajojen rakenteellinen tai toiminnallinen virheasento. Alaraajojen virheasennoista todennäköisesti yleisimmin hoidettu on ns. ylipronaatio. Sen korjaamista esimerkiksi asentoa korjaavilla tukipohjallisilla tai tuetuilla juoksukengillä suositaan sekä fysioterapian parissa että urheiluliikkeiden palvelutarjonnassa.


Vammojen taustatekijät

Ylipronaatio ei välttämättä ole oireiden varsinainen aiheuttaja. Siksi juoksijan tekniikan ja kokonaisvaltaisen biomekaniikan arviointi on äärimmäisen tärkeää onnistuneen kuntoutuksen kannalta. Esimerkiksi lonkan alueen lihasten epätasapainoon ja heikkoon lihasvoimaan kiinnitetään aivan liian vähän huomiota. Alaraajojen virheasentojen tai virheellisen toiminnan selvittäminen perinpohjaisesti on erittäin tärkeää penikkataudin hoidossa. On liian yksinkertaista laittaa kipuilu yksin ylipronaation syyksi.

Rasitusvammojen taustalta löydetään yleensä vähintään kolme sisäistä tai ulkoista tekijää, joiden kaikkien korjaaminen on äärimmäisen tärkeää kiputilan päihittämiseksi. Sisäisiä tekijöitä ovat esimerkiksi heikko lihasvoima, liikerajoitukset, rakenteelliset tekijät ja hermo-lihastoiminnan häiriöt. Ulkoisia tekijöitä ovat esimerkiksi huonot tai sopimattomat juoksukengät, juoksualustaan liittyvät tekijät ja harjoitteluolosuhteet.


Lihasaitio-oireyhtymä

Säären lihasaitio-oireyhtymä on rasitusvamma, joka hyvin useasti sekoitetaan penikkatautiin. Se määritellään alaraajojen kiputilaksi, joka aiheutuu toistuvasta kovalla alustalla tapahtuvasta harjoittelusta. Diagnoosi viittaa lihas- ja luukudoksen tasolla olevaan tulehdusprosessiin sulkien ulkopuolelle rasitusmurtumat ja kovan iskun aiheuttamat vammat.

Vamman seuraukset ovat osaksi hämärän peitossa, mutta siihen voi liittyä muutoksia luukudoksessa sekä luukalvon tulehdusta, periostiittia. Lihasaitio-oireyhtymän taustalla ovat penikkatautia yleisemmin nimenomaan kovan alustan ja vähäisen levon vaikutukset. Tämä korostuu myös hoitosuunnitelmaa tehtäessä, jossa levon ja harjoittelun rytmittämisen ja sisällön järkeistäminen on ensisijaisessa asemassa.

 
Oikean vamman tunnistaminen ja kuntoutus

Molempia rasitusvammoja esiintyy herkästi aloitettaessa tai kovennettaessa harjoittelua, erityisesti henkilöillä, joilla on sisäisiä riskitekijöitä kyseisten vammojen suhteen, kuten jalkaterän virheasentoja, lihasepätasapainoa, ylipainoa tai ongelmia tekniikan kanssa.

Vaikka näiden kahden rasitusvamman taustalla olevat syyt ovat osaksi samoja, on vamman tunnistaminen oleellista oikeanlaisen kuntoutuksen kannalta. Taustalla olevien syiden selvittämiseksi suositellaan alaraajaongelmiin perehtyneen fysioterapeutin suorittamaa alaraajatutkimusta.7 vinkkiä säärikipujen ennaltaehkäisyyn

* Harjoittele oman tasosi mukaan

* Nosta harjoitusten tehoa tasaisesti

* Hanki hyvät ja omaan askellukseen sopivat juoksukengät

* Harjoittele monipuolisesti eri alustoilla

* Huolehdi riittävästä palautumisesta

* Huolehdi lihaskuntoharjoittelusta tukilihasten osalta

* Muista liikkuvuusharjoittelu


Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (39411) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna