Menu Color:
Main Color:

 

 

 

21

Välipalasta puhtia treeniin!

Välipalasta puhtia treeniin!
Liikkuja saa välipaloista lisävirtaa harjoitteluun, tehoa palautumiseen ja helpotusta painonhallintaan. Kuntoilijan ruokavalion tärkeitä kulmakiviä ovat aterioiden ajoitus ja säännöllinen rytmi.
 
 
Hyvän rytmin noudattaminen edellyttää välipalojen syömistä. Säännöllisyys parantaa psyykkistä ja fyysistä virettä ja on edellytys tehokkaalle palautumiselle ja kehityksen jatkuvuudelle. Painonhallinnassa säännöllisyys auttaa välttämään sudennälkää ja siihen liittyvää ahmimista ja herkuttelua.
 

Aamupäivän välipala
 
Jos syö niukan aamiaisen tai aika lounaaseen venyy yli neljään tuntiin, kannattaa aamupäivällä syödä välipalaa. Jos harjoittelee aamulla kovaa, on palautumisen käynnistämiseksi juotava heti palautumisjuomaa tai syötävä palauttava välipala. Toinen vaihtoehto on syödä lounasta heti harjoittelun päätyttyä.
 
Tätä ei käytännössä kuitenkaan aina ole helppo toteuttaa.Kevyen aamuharjoituksen jälkeinen palautumisvälipala ei ole välttämätön, jos nauttii lounaan viimeistään tunnin sisällä treenin päättymisestä.
 

Iltapäivän välipala
 
Hyvän harjoitteluvireen saavuttamiseksi on tärkeää syödä kevyesti hieman ennen liikunnan aloittamista. Ennen iltapäivätreeniä kannattaa syödä välipalaa 2–3 tunnin kuluttua lounaasta ja 1,5–2,5 tuntia ennen harjoittelua. Mikäli harjoitus on vasta myöhemmin alkuillasta, kannattaa iltapäivällä syödä vielä toinenkin välipala, jotta verensokeri ei ehtisi laskea.
 
Syömällä iltapäivällä välipaloja runsaan päivällisen sijaan verensokerin saa säädettyä sopivalle tasolle, mutta maha on kuitenkin riittävän tyhjä lenkille lähdettäessä. Mikäli harjoitellaan vasta myöhään illalla, voi iltapäivällä syödä välipalan ja alkuillasta kevyehkön päivällisen 2–3 tuntia ennen.

Kevyesti ennen treeniä
 
Jos välipalan ja harjoituksen väliin jää vain reilu tunti, kannattaa syödä vain pieni annos nestemäistä tai hyvin pehmeää ruokaa, joka sulaa kiinteää ruokaa nopeammin. Jos sulatteluaikaa on alle kaksi tuntia, voi välipala olla kiinteä, mutta suhteellisen vähärasvainen ja vähäkuituinen, jotta sen sulaminen olisi riittävän nopeaa.
Jos sulatteluaikaa on enemmän kuin 2 tuntia, välipalalla voi syödä hieman vapaammin, mutta ateriakoko kannattaa kuitenkin pitää kohtuullisena. Jopa pienehkön lämpimän aterian syöminen 2–3 tuntia ennen harjoitusta on mahdollista.
 

Hyvän välipalan ainekset
 
Hyvän välipalan tulisi aina sisältää hyviä hiilihydraatteja. Sokerikin on hiilihydraattia, mutta runsaasti sokeria sisältäviä välipalaruokia kannattaa käyttää vain kohtuudella, sillä liiallisesta sokerinsaannista on haittaa. Erityisesti laihduttavien kuntoilijoiden tulisi syödä sokeroituja ruokia vain vähän. Erittäin runsaasti hiilihydraatteja kuluttavat urheilijat voivat käyttää sokeroituja elintarvikkeita muita runsaammin riittävän hiilihydraatinsaannin helpottamiseksi.

Monipuolinen välipala sisältää myös laadukasta proteiinia, joka huoltaa lihaksia ja pitää näläntunteen loitolla pitkään. Erityisesti maitovalmisteet sisältävät liikkujien kannalta parasta proteiinia ja ne sopivatkin hyvin osaksi täysipainoista välipalaa.

Välipalaan kuuluu myös jotain tuoretta ja värikästä kasvikunnasta. Kasvikset, hedelmät ja marjat keventävät kokonaisuutta.

Välipala saa mielellään sisältää terveellistä rasvaa. Rasvaa ei kuitenkaan välttämättä tarvita aivan jokaisella aterialla. Maito- ja lihavalmisteista kannattaa valita vähärasvaiset vaihtoehdot, sillä rasvansaannin tulisi muodostua pääosin laadukkaasta kasvirasvasta. Hyvää kasvirasvaa saadaan esimerkiksi pähkinöistä ja siemenistä, laitetaan välipalaleivälle kylmäsavulohta tai avokadoa.
Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (14154) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna