Menu Color:
Main Color:

18

Kevyt monitaituri

Kevyt monitaituri

Urheilukello voi olla nykyisin todella monipuolinen ja silti kepeä. Garmin 935 painaa vain 49 grammaa vaikka laitteessa on pitkän matkan kestävä akku, barometrinen korkeusmittari ja rannesykkeen mittaus – tuttujen satelliittipaikannukseen perustuvien ominaisuuksien lisäksi.

Laatumerkkien parhaat mallit ovat kasvamassa vaiheeseen, jossa käyttöliittymän merkitys korostuu. Garmin värähtää esimerkillisesti automaattisten väliaikojen kohdalla. Näytön luettavuus on hyvä myös hämärässä. Luonnollisesti näytettävät kentät voi valita mieleisikseen urheilulajikohtaisesti.

Garmin luopui multisport-kellossaan työkalumaisesta ulkonäöstä 935:n myötä. Laite näyttää itse asiassa pitkälti Fenixiltä ja myös ohjelmistot ovat lähes identtiset. Designin muutos on luonteva, sillä rannesykemittauksen hyödyistä osa vaatii kellon käyttämistä kirjaimellisesti jatkuvasti – myös nukkuessa.

Päivittäisen leposykkeen keskiarvo antoi kokeilussamme hyvän viitteen palautumisesta. Veikkaammekin, että rasituksen seuranta kehittyy tulevissa mittareissa ja auttaa siten yhä paremmin harjoittelun suunnittelua.

Widgettinä kelloon voi näppäillä näkyviin elektronisen kompassin, josta on iloa etenkin pilvisellä kelillä niin polkulenkeillä kuin vieraassa kaupungissa. Ulkoisista palveluista widgetit löytyvät esimerkiksi TrainingPeaksiin ja Stravaan.

Sykkeen mittaus ranteesta toimii valtaosalle riittävän hyvin etenkin tasaisen rasituksen treeneihin. Ranteen muoto vaikuttaa kuitenkin lukutarkkuuteen, pyöräillessä ranteen kulma voi tuoda mittausvirheitä, eikä tekniikka toimi vedessä.

Garmin myy laitetta joko pelkästään tai kahden jo edeltävästä mallista tutun sykevyön kanssa paketoituna. Molemmat sykevyöt tallentavat sykkeen vedessä, mutta tieto ei siirry kummastakaan mittarille Polarin tavoin. Toinen sykevöistä on tehty erityisesti uintiin ja pysyykin erinomaisesti paikallaan.

Allasuinnissa 935 mittaa matkan luotettavasti, mutta Garminin ohjelmisto ei erottele vetoja toisistaan automaattisesti vaikkapa Suunto Spartanin tavoin. Avovedessä matka tallentuu Garminiin luotettavammin kuin Spartaniin.

Garminin multisport-sykevyöhön on puolestaan ujutettu antureita, jotka antavat reaaliaikaista tietoa kehon liikkeistä juostessa. Esimerkiksi askelpituutta ja pystysuuntaista liikettä voi seurata suoraan mittarista. Ominaisuudet ovat tuttuja aiemmista malleista ja etenkin reaaliaikaisesti seurattuna ne auttavat juoksutekniikan parantamisessa. Havainnollisin on askeleen puoliero: voit seurata suoraan näytöltä, miten tekemäsi muutokset vaikuttavat. Mittari ei sentään osaa kertoa, kumman jalan askellusta pitäisi muuttaa tai mihin askeleen vaiheeseen tulisi kiinnittää huomiota.

Treenin jälkeen tietojen synkronointi onnistuu automaattisesti wlan-yhteydellä. 935 osaa lukea sekä Bluetooth Smart- että Ant+-tiedonsiirtoa. Laitteessa on valmiuksia hyödyntää liikuntaelektroniikkaa todella monipuolisesti: voimamittari, ulkoinen näyttö, autoista varoittava pyöräilytutka ja happisaturaation mittari. Kellon akku latautuu täydeksi poikkeuksellisen nopeasti.

Garminin verkkopalvelussa ja kellon käyttöliittymässä on pieniä käännöskukkasia. Esimerkiksi voimatreeni löytyy nimellä voimakkuus.

Monipuolinen mittari sopii parhaiten kestävyyden sekakäyttäjälle, jonka tekemistä tukee liikunnasta irtoavien numeroiden seuranta ja analysointi. Jos keskityt juoksuun etkä tarvitse erityisen pitkäkestoista akkua, Forerunner 235 tarjoaa tärkeimmät ominaisuudet yli 200 euroa edullisemmin.

Teksti Tomi Savolainen

Garmin Forerunner 935                                   599 €

Garmin Forerunner 935 Tri bundle                  749 €

Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (1700) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna