Menu Color:
Main Color:

30

Miten rannesykemittaus toimii? Testissä Polar M430

Miten rannesykemittaus toimii? Testissä Polar M430

Ranteesta sykkeen mittaava Polar M430 on varsin mielenkiintoinen laite. Sen edeltäjän M400:n totesimme kevään 2016 keskihintaisten juoksukellojen testissämme (Juoksija 2/2016) kuuluvan oman luokkansa ehdottomaan kärkeen.

Päällisin puolin M430 jatkaa pitkälti edeltäjänsä linjoilla. Kevyt ja tyylikäs mittari istuu mukavasti ranteeseen. Pinnaltaan hieman tahmea ranneke pitää kellon hyvin paikallaan. Notkea ranneke on varsin pitkä, ja se jää hieman lerpattamaan.

Kellon käyttölogiikka ilahduttaa. Lenkille lähdössä ei juuri vaikeuksia ole, kunhan antaa kellon löytää GPS-paikannuksen ennen starttausta. GPS-paikannus löytyi testilenkeillä varsin ripeästi, ja värinähälytys ilmoittaa kellon olevan valmiina harjoitukseen.

 

Rannesykemittaus herättää luottamusta

Kellon takapuolelta löytyvä Polarin oma kuuden ledin rannesykemittausyksikkö toimii hyvin. Kokeilimme laitetta lyhyillä ja pitkillä juoksu- ja pyörälenkeillä. Pääsääntöisesti syke oli korkeintaan 1–2 lyönnin päässä sykevyöllä varustetusta verrokista. Esimerkiksi yli nelituntisella pyöräretkellä keskisykkeeseen tullut yhden lyönnin ero on merkityksetön. 

Polkujuoksutreenissä viiveet sykkeen muuttuessa mäissä olivat vain pari sykähdystä, mikä on nykyiselle ranteesta mittaavalle tekniikalle erinomainen saavutus. Sykkeen vaihdellessa voimakkaasti erot hieman kasvoivat. Tonnin vedoissa M430 saattaa antaa 2–3 lyönnin eron vedon keskisykkeeseen. Sykkeen laskiessa nopeasti M430:n lukemat laskevat sykevyöhön nähden viiveellä. Vastaavasti sykkeen kohotessakin M430:n lukemissa oli viivettä. 

Havaitsimme myös käyttäjäkohtaisia eroja. Yhden testaajan kokeiluissa M430 näytti osan lenkistä selkeästi jopa toistakymmentä lyöntiä liian korkeita sykkeitä, vaikka kello pyrittiin asettamaan valmistajan ohjeen mukaan ranteen luun yläpuolelle. Havainto ei yllätä, sillä olemme aiemminkin huomanneet rannesykemittauksen tarkkuudessa rannekohtaisia eroja – laitteen merkistä riippumatta. Ne saattavat liittyä esimerkiksi ranteen muotoon ja verisuonten sijaintiin.
Tarvittaessa Polariin kiinnittyy myös bluetooth-sykevyö. Tekniikka ei ole merkkiriippuvainen, joten jo kaapista löytyvä sykevyösi saattaa toimia Polarin kanssa.Matkanmittaus kunnossa
GPS:n tarkkuus on hyvä. Juoksulenkeillä erot verrokkeihin olivat minimaalisia. Kahdella verrokkimittarilla ajetut maantiepyörälenkit antoivat rohkaisevia lukemia, kun pyöräilymoodissa oli käytössä GPS-mittauksen tarkin – mutta akkua tehokkaimmin kuluttava –  taso:
Polar M430 57,08 km Suunto Traverse 57,05 km Garmin Edge 510 57,24 km
Polar M430 27,27 km Suunto Traverse 27,45 km Garmin Edge 510 27,54 km


Polar lupaa M430-mallille kaikkein heikoimmalla gps:n tarkkuudella jopa 30 tunnin akunkeston. Valittavana kellossa on kolme eri GPS-tarkkuutta, ja ne voi asettaa joka urheilulajille erikseen. Jo kakkostason tarkkuus toi yli neljätuntisella maastopyöräretkellä matkassa jopa seitsemän prosentin heiton. Edellä mainittujen kahden verrokkilaitteiden keskinäinen heitto matkassa oli noin 0,3 prosenttia. 

Heikoimpia GPS:n tarkkuuksia kannattaa siis käyttää vain todella pitkissä suorituksissa, koska muuten km-lukemista uhkaa tulla vain suuntaa antavia. Peruskäytössä akku kestää mukavasti useita harjoituksia.  Valmistaja lupaa parhaalla GPS:n tarkkuudella jopa kahdeksan tunnin käyttöajan.


Kuntotesti levossa
Polar M430:n uutuus on levossa tehtävä kuntotesti. Laite arvioi antamiesi perustietojen, leposykkeen ja sykevälivaihtelun avulla käyttäjän aerobisen kunnon. Kello neuvoo kuntotestin suorittamista esimerkillisesti ja sen määrittämä VO2max-lukema eli suurin hapenottokyky on hyvinkin looginen. Hieman ihmetystä aiheutti kuitenkin se, että aktiiviliikkujien joukossa melko tavanomaisilla lukemilla pääsee M430:n luokituksessa korkeimmalle huipputasolle. 

Kiva yksityiskohta on se, että kuntotestin tulos tallentuu Polar Flow -palveluun, jolloin kunnon kehittymistä on helppo seurata. Kellon paritus älypuhelimen kanssa aiheutti pientä jumppaamista. Kun yhteydet olivat kunnossa, harjoitusten siirtäminen mobiilipalveluun sujui toistuvasti erittäin mallikkaasti. 

Polar M430 on toimiva kokonaisuus, joka täyttää useimpien käyttäjien juoksukellolle asettamat tarpeet. Hyväksi osoittautunut rannesykemittaus ja 229 euron suositushinta on hyvinkin kilpailukykyinen yhdistelmä. Värejä on tarjolla kolme: valkoinen, oranssi ja harmaa.

Teksti Pena Rekiranta   Kuvat Polar ja Pena Rekiranta   
Testiryhmä Pena Rekiranta, Petri Saavalainen ja Tomi Savolainen
Lisätietoja: polar.com

 
Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (25685) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna