Menu Color:
Main Color:

01

Pitopohjasuksilla helposti ladulle

Pitopohjasuksilla helposti ladulle

Karvasukset eli skinisukset toimivat siten, että keskellä oleva mohair-kangas painuu kiinni lumeen ja antaa mekaanisen pidon vastakarvaan.
Nanopinnotteisissa pitopohjasuksissa koko pohja on päällystetty erikoispinnoitteella. Näiden suksien pito perustuu kosteuden aiheuttamaan imuun, joka syntyy suksen pysähtyessä potkun ajaksi. 

 

 

 

 

Hiihto-lehden tekemien testien perusteella (Hiihto 1/2017) karvasukset toimivat pitopohjasuksista kaikkein laajimmalla kelialueella. Laajan toiminta-alueen lisäksi pitokarvasuksien ehdottomaksi eduksi on laskettava niiden jäätymättömyys. Sitä ei tapahtunut edes kosteassa lumisateessa ilman lämpötilan ollessa nollassa ja lumen lämpötilan vaihdellessa selvästi nollan molemmin puolin. 
Pidon suhteen epävarmoja kelejä oli ainoastaan pakkasrajan molemmin puolin. Näillä keleillä kaikissa skinisuksissa esiintyi enemmän tai vähemmän karvan takertelua kostean ladun pintaan ja osassa suksista pito oli hieman heikko. 
Hyvin kostealla lumella karva vettyi, mikä vei luistoa, eikä pitokaan ollut nautittavan hyvä. Sen sijaan verrokkipareina toimivat nanosukset pitivät potkuissa erittäin hyvin ja luisto oli samaa tasoa kuin skineillä.
Pakkasen kiristyessä ero karvasuksien hyväksi nanosuksiin verrattuna kasvoi hyvin suureksi. Jäisellä ladulla reippaalla pakkasella kaikkien karvasuksien pito ja luisto olivat lähes täydelliset. Yleensäkin skinien pito jäisellä ja liippaantuneella ladulla pakkaskeleillä oli aina hyvä. Kosteuden ja lämpötilan noustessa plussan puolelle nanosuksien edut tulivat esiin

Asuinpaikka vaikuttaa suksivalintaan
Etelässä talvi on lyhyt ja vesikelit yleisiä lämpötilan ollessa suurimman osan aikaa nollan pinnassa. Pohjoisessa talvi kestää puoli vuotta ja suurimman osan aikaa on pakkasta. 
Juoksun harrastajan kannattaa pohtia pitopohjasuksien käyttötarkoitusta. Onko tarkoitus hiihtää pääasiassa etelän vaikeilla nollakeleillä ja saada sukset pitämään märällä tykkilumiladulla vai nautiskella hiihdosta hyvin erilaisilla keleillä ja myös hyvin kuivalla pakkaslumella pohjoisessa? 
Tämä on syytä ottaa huomioon suksen valinnassa, sillä nanopinnoitteiset sukset toimivat erittäin hyvin tykkilumen ollessa märkää ja latupinnan ollessa tiivis. 
Kuntoilijan kannattaakin pohtia, olisiko hänen syytä hankkia vähintään kahdet pitopohjasukset eli monipuoliset skinit ja rennon vuorohiihdon kosteilla keleillä mahdollistavat nanot.

Hiihtotekniikka vaikuttaa pitoon
Suksi pitää hyvin, kun se valitaan hiihtäjän painon ja hiihtotaitojen mukaan. Erilaisella tekniikalla hiihtävät kaksi 70-kiloista hiihtäjää voivat antaa täysin erilaisen palautteen suksen pidosta.
Siksi karvasuksien ostajan olisi hyvä pohtia omaa hiihtotekniikkaansa. Nouseeko suksen kanta ollenkaan ilmaan potkun jälkeen, vai pysyykö kanta kiinni ladussa ja liu’ut kahdella suksella mahdollisimman paljon? Onko hiihtoasentosi eteenpäin kallistunut, vai onko takapuoli takana ja paino kantapäillä jopa potkun aikana?
Takapainoisesti kahdella suksella liukuva hiihtäjä ei saa aktiivikuntoilijalle suunniteltua karvasuksea pitämään varsinkaan ylämäessä, sillä paino on takana ja jopa molemmilla suksilla. Sen sijaan nanosuksi voi pitää todella hyvin vaikeilla voitelukeleillä, vaikka tekniikka olisi hyvin puutteellinen
Aktiiviharrastajan skinisuksi ei saa laahata lumeen vuorohiihdon eteenpäin kallistuneessa asennossa painon ollessa molemmilla jaloilla. Myöskään tasatyönnön alussa painon siirtyessä molemmille päkiöille pitoalue ei saa laahata liikaa.
Vähän hiihtävillä kuntoilijoilla pitokarvan on kuitenkin painuttava helposti kiinni latuun, koska heillä ei ole ponnistusvaiheessa selkeää painonsiirtoa päkiälle.

Asiantuntija osaa valita
Pitokarvasuksen valinta on tarkkaa, ja pari on syytä ostaa asiantuntijalta. Hänkin tosin tarvitsee valinnan tueksi todenmukaista tietoa hiihtotekniikastasi. 
Jos nautit rauhallisesta ja rennosta vuorohiihdosta eikä potkusi lähde selkeän yhden suksen liukuvaiheen jälkeen ja kanta nouse potkun jälkeen ilmaan, karvasuksen pitää olla sopivan matala ja löysä.
Kun ammattitaitoinen myyjä tuntee sinut hiihtäjänä, hän pystyy valitsemaan sinulle parhaan suksen.

Koska hiihtotekniikka vaikuttaa merkittävästi suksen toimintaan, kirjoitimme aiheesta Hiihto-lehdessä 10/2016.

PITOKARVAA KANNATTAA HOITAA
>> Skinit voidellaan luistoalueilta samalla tavalla kuin normaalit sukset. 
>> Varsinaiselle pitoalueelle on olemassa omat hoitotuotteet, joita on lähes kaikilla voidevalmistajilla. Niiden tarkoitus on puhdistaa ja käsitellä skinin pinta luistavammaksi ja pitävämmäksi.
>> Etenkin vanhalla, kostealla ja märällä lumella hiihdettäessä karva likaantuu silminnähden. Vaaleasta karvasta likaantumisen näkee helposti.
>> Pitokarvan kestävyyteen vaikuttaa paljon hiihdettävän lumen rakeisuus ja suksen runkorakenteen jäykkyys. Yleisesti skini kuluu etu- ja takareunasta ensin, mikä vaikuttaa myös suksen liukkauteen. Hieman kulunut pitoalue on liukkaampi yhden suksen liu’ussa. 
>> Aikaisempien kokemustemme perusteella skini kestää vaativissakin olosuhteissa aktiivihiihtäjällä vähintään tuhat kilometriä, eikä karvan vaihto maksa kuin muutaman kympin. 

Tutustu suksitesteihimme lehdissämme:
Testissä 11 skinisuksea, Hiihto 1/2017
Haussa paras karvasuksi, Juoksija 1/2017

 

Lue myös artikkelit:

Skinisuksien ponnistus pitämään

Vinkkejä skinisuksien hoitoon

Teksti Seppo Anttila ja Jari Kaarakainen

 
Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (10523) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna