Menu Color:
Main Color:
23

Akilles kaipaa harjoitusta

Akilles kaipaa harjoitusta

Hyvä liikkuvuus ja voima pitävät akillesjänteen kunnossa. Äkkinäisiä muutoksia harjoittelussa on syytä välttää.


Juoksu aiheuttaa joka askeleella akillesjänteelle vähintään 6–8-kertaisen kehon painoa vastaavan kuorman. Tutkimuksissa on todettu juoksijoiden akillesjänteiden olevan kiinnityskohdan alueella paksummat kuin ei-juoksijoilla, mikä viittaa kuormituksen aikaansaamaan kudoksen vahvistumiseen.

Eri juoksutekniikoiden ja kenkämallien paremmuudesta keskustellaan jatkuvasti. On muistettava, että meillä kaikilla on oma tekniikkamme, joka soveltuu juuri omalle kehollemme parhaiten. Juoksutekniikkaa voi kehittää taloudellisemmaksi, mutta se ei aina ole niin yksinkertaista kuin useasti esitetään. Mustavalkoinen linjanveto päkiä- tai kanta-askelluksen välille ei ole tarpeellista, vaan juoksutekniikkaan liittyvät seikat tulisi aina miettiä yksilön ominaisuuksien pohjalta.

Paljasjalkatreeniä maltilla
Vaikka tekniikkaa ei täysin lähtisikään remontoimaan, voidaan paljasjalkatreeniä sopivasti annostellen kuitenkin suositella kaikille. Päkiäkontaktissa akillesjänteen joustavuusvaatimukset lisääntyvät, jolloin sopivassa määrin tapahtuva kuormitus myös vahvistaa rakenteita. Kesällä kannattaa siis käveleskellä nurmikolla tai rannalla ilman kenkiä.

Pohjelihas kuntoon
Akillesjänteiden harjoittamisessa tulisi keskittyä voimaan ja joustavuuteen, koska ne vaikuttavat eniten jänteen toimintaan. Jännevammoja arvioitaessa on havaittu, että nämä kaksi seikkaa ovat heikentyessään selkeimmät tulevia vammoja ennustavat tekijät. Pohjelihasten kunto on myös oleellinen tekijä akillesjänteille. Kiristävä, tukkoinen ja kimmoisuutensa menettänyt pohje siirtää rasituksen akillekseen.

Peruskonstit kehittävät
Akillesjänteiden ja pohkeiden kuntoa voi kehittää omatoimisesti. Kevyet hyppelyt (mm. naruhyppely), päkiällenousut ja yksinkertaiset venyttelyt voivat kuulua päivittäisiin rutiineihin. Liikkuvuutta voi testata kyykistymällä niin, että kantapäät pysyvät lattiassa kiinni. Jos tässä liikkeessä akillesjänteet ja pohkeet kiristävät, on syytä tehdä jotain liikkuvuuden parantamiseksi. 

Yhden jalan päkiällenousut ovat yksinkertainen liike voiman kehittämiseksi. Kehittyvä toistomäärä kertoo kestovoiman lisääntymisestä. Lisäpainot käsipainojen tai kuntosalien pohjelaitteen avulla kehittävät maksimivoimaa. Muuten akillesten ja pohkeiden vahvistamiseksi kannattaa tehdä keveitä hyppelyjä ja päkiöillenousuja. Myös jalkojen puolieroihin on kiinnitettävä huomiota. Jänteen ongelmat kohdistuvat yleensä heikompaan jalkaan.

Vältä äkillisiä muutoksia
Hyvin useasti akillesongelmat liittyvät liialliseen kuormitukseen. Äkilliset muutokset harjoitusmäärissä ja -tehoissa sekä harjoitusmuodoissa (esimerkiksi mäkijuoksu tai nopeusharjoittelu) lisäävät vammariskiä. Uusi harjoitusalusta (lumelta sulalle tielle ja päinvastoin) tai uusien kenkien käyttöönotto voivat myös altistaa vammoille.

Kaikki muutokset harjoitteluun on syytä tehdä ennakoiden ja asteittain. Elimistölle on annettava aikaa tottua uusiin asioihin. Levon ja ravinnon merkitystä ei myöskään koskaan voi ylikorostaa. Kudosten vahvistuminen tapahtuu harjoittelun ansiosta, mutta vasta hyvän tankkauksen ja levon seurauksena.

Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (14713) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna