Menu Color:
Main Color:
20

Rentoutta kehoon lihaskalvomanipulaatiolla

Rentoutta kehoon lihaskalvomanipulaatiolla

Jos keho on pitkään jännittyneenä väärän kuormituksen vuoksi, seurauksena on kiusallinen lihaskipu. Jännitystä voi poistaa faskiamanipulaatiolla, jossa käytetään apuna lihaskalvojen kitkahierontaa.

Faskiamanipulaatiota k äytetään lihaskalvojen eli myofaskioiden kiputilojen sekä toimintahäiriöiden hoidossa. Kitkahieronta on osa monipuolista hoitokokonaisuutta, johon kuuluu myös virheellisten liikeratojen korjaaminen.

Mitä lihaskalvot ovat ja mihin niitä tarvitaan?
Myofaskiat yhdistävät lihakset ja niitä ympäröivän sidekudoksen pitkiksi ketjuiksi, niin että kehon eri osat voivat tehdä yhteistyötä. Kehossa on toiminnallisia lihaskalvoketjuja, joista osa kulkee diagonaalisesti kehon puolelta toiselle tai kiertää sitä spiraalinomaisesti.
Kun keho on tasapainossa ja ketju toimii moitteettomasti, liikeradat ovat tarkoituksenmukaisia, eikä sidekudoksiin synny jännitteitä tai kipuja.

Mistä lihaskipu syntyy?
Jos keho siirtyy epätasapainoon, jänteiden kallistuskulmat muuttuvat, ja painovoima vaikuttaa lihaskalvoihin eri tavalla. Syy voi olla niinkin yksinkertainen kuin liukas keli, uudet varusteet, sopimattomat jalkineet, rakot tai hankaavat vaatteiden saumat. Tuhannet toistot alkavat ärsyttää sidekudoskalvoa, joka liukuu huonommin ja muuttuu möykkyiseksi. 

Lihassolut alkavat kärsiä hapenpuutteesta, ja kipua aistivat hermot ja aistinelimet vievät aivoille viestejä siitä, että jänteessä on painetta ja venytystä. Kivun seurauksena liikerata lyhenee ja epätasapainossa oleva lihas jännittyy lisää.

Jännittynyt lihas voi olla kireä, mutta myös ylipitkä. Suurimman ongelman saattaa kuitenkin aiheuttaa lihaskalvojen heikentynyt kyky liukua toisiaan vasten eikä suhteellinen pituuden muutos. Lihaskalvoketjun osat vaikuttavat toisiinsa kuin köydenvetäjät: kun vahvempi vetää toisesta päästä, jännitys tuntuu toisessa päässä heikommassa vetäjässä. Kipu voi ilmestyä lihaskalvoketjussa aivan eri puolella kehoa olevaan kohtaan kuin missä epätasapainossa oleva lihas on.

Kenelle lihaskalvomanipulaatio sopii?
Lihaskalvomanipulaatiolla voidaan hoitaa monia pitkäaikaisia lihaskipuja, joihin ei ole löytynyt helpotusta muualta. Niiden syynä olevat liikeratojen toimintahäiriöt voivat johtua esimerkiksi huonosta ryhdistä, nopeasta pituuskasvusta, raskausajan muutoksista kehossa, ikääntymisestä, vanhoista arvista tai vammoista, jotka ovat syntyneet esimerkiksi urheilussa kontaktilajissa, lapsena puusta pudotessa tai autokolarissa.

Mitä lihaskalvomanipulaatiossa tapahtuu?
Hoito aloitetaan haastattelulla, jossa hoidettava kertoo kehonsa historian: perintötekijät, lapsuusajan, liikuntaharrastukset, sairaudet ja tapaturmat. Sitten tehdään liiketesti, johon valitaan mahdollisesti kivun syntymiseen vaikuttavia liikesarjoja. Lääkäri tai fysioterapeutti tarkkailee, näkyykö liikeradoissa toimintahäiriöitä.

Liiketestissä pyritään löytämään kivun alkulähde eli CC-piste (centre of coordination), missä  liikkeen eri suuntiin vaikuttavat voimat kohtaavat. Piste etsitään tunnustelemalla sormin lihaskalvokudosta.

Kun möykkyinen kohta löytyy, siihen annetaan 3–4 minuuttia syvää kitkahierontaa. Hoitoa annetaan sormilla, rystysillä, koko kädellä tai kyynärpäällä. Kitkahieronta kerää lihaskalvoon kudosnestettä ja palauttaa sen liukkauden. Hoidettava tuntee usein heti faskiamanipulaation jälkeen parannuksen lihaskalvojen liukumisessa. Koska liikkeessä ovat aina mukana sekä vaikuttavat lihakset että vastavaikuttajat, hoidossa pyritään  säilyttämään kehon tasapaino. Usein hoidetaan tiettyä lihaskalvoketjua edestä ja sen vastavaikuttajaketjua takaa – tai symmetrisesti sekä oikean että vasemman kyljen ketjuja.

Mitä tapahtuu hoidon jälkeen?
Kitkahieronta ärsyttää kudoksia, joten muutama päivä hoidon jälkeen on syytä liikkua rauhallisesti. Kun lihaskalvot ovat palautuneet, kivun aiheuttajan eli liikeradan toiminnallisen virheen korjaaminen aloitetaan lihasharjoitteilla. Jos liikerataa ei korjata, kipu palaa nopeasti takaisin.

Faskiamanipulaatiota annetaan yleensä 3–5 kertaa. Fysioterapeutti voi myös antaa kotihoitovinkkejä siitä, miten sopivia lihaskalvon kohtia voi hieroa itse kotona kevyesti tennispallolla tai solumuoviputkella, esimerkiksi pilatesrullalla tai vesiliikuntapötköllä.

Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (17910) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna