Menu Color:
Main Color:

Treeniartikkelit juoksuun
04

Syksyn 2017 maastokengät testissä

Syksyn 2017 maastokengät testissä
Polkujuoksu vaatii ripauksen uskallusta ja heittäytymistä tuntemattomaan. Varusteiden tulee olla oikeanlaiset, jotta ensikokemus polkuhommista ei jää viimeiseksi
Kuten asvaltilla tai hiekkateillä juostessa käyttötarkoitukseen sopiva ja laadukas kenkä on polkujuoksijan selkeästi tärkein varuste. On erityisen tärkeää, että kenkään voi luottaa kiperissä paikoissa.
Jos juoksija pelkää liikaa nilkan nyrjähtämistä tai tossu ei pidä sadekelillä, niin juoksu muuttuu ylivarovaiseksi töpöttelyksi. Laadukkailla maastureilla on ilo rallatella läpi juurakoiden ja kiihdytellä kalliota ylös sateellakin.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Juoksija-lehden testikengät syksyllä 2017.
 
Kenkämalli on yksilöllinen valinta
Mieti kenkiä ostaessasi tarkoin, missä pääsääntöisesti juokset sekä millainen askel ja juoksukyky sinulla on. Helpoilla kangaspoluilla valttia on ketteryys ja keveys. Pitkissä harjoituksissa ja vaativimmissa maastoissa kengän suojaavuuden sekä vaimennuksen merkitys korostuu. Jos olet vasta aloitteleva juoksija ja etenet metsässä kaikessa rauhassa, kaikista karuimmin vaimennetut raaserit eivät välttämättä ole juuri sinun valintasi – ainakaan vielä.
 
Miksi oma kenkä polulle?
Vaikka matalapohjaisilla peruslenkkareilla voi tutustua lajiin helpoilla poluilla, niin enemmän poluilla viihtyvän kannattaa ehdottomasti satsata kestäviin ja laadukkaisiin erikoistossuihin.
Polkujuoksukengässä napakka istuvuus on erityisen tärkeää. Jalan tulee saada riittävä tuki kovissa väännöissä ja jalka ei saa liukua kengän sisällä alamäissä. Pehmeillä alustoilla nappulapohjaiset ja voimakkaasti kuvioidut ulkopohjat varmistavat pidon. Märällä kalliolla kumin laadulla on suuri merkitys. Hyvin pitävä pehmeä kumiseos saattaa kuitenkin kulua nopeasti. Nastoitetulla tossulla voi varmistaa pidon.
Kengän suojaavuus on myös yksi huomioitava ominaisuus, ja polkukengässä roiskeet kestävä päällinen on yleensä paras vaihtoehto. Vedenpitävien kalvojen huono puoli on se, ettei vesi pääse tarvittaessa ulos. Vauhdikkaaseen menoon tarkoitettu kevyt polkujuoksukenkä on usein vähän karu. Pehmusteita on niukasti, mutta silloin vesikään ei imeydy kengän sisuksiin. Rauhallisille ja pitkille lenkeille soveltuvat vähän paksummat ja mukavammat tossut, jotka suojaavat hyvin.
Päällisen ja pohjan tulee suojata riittävästi iskuja ja pistoja vastaan. Kengän kärjessä tulee olla vahvike varpaiden suojaksi. Kiinni ommeltu iltti tai suojaverkko estää roskien pääsyä kengän sisään.
 

Muista muutkin varusteet
Juoksureppu juomasäiliöllä varustettuna tai kepeä liivimallinen reppu pehmopullotaskuilla on oiva lisävaruste pitkillä vaelluksilla tai lenkeillä. Reppuun voi nesteen lisäksi pakata mukaan varavaatteita, pientä syötävää ja vaikka ensiapupakkauksen.
Vedenpitävä pussukka on hyvä lisävaruste repulle, sen sisällä kuivana pysyvät repussa vaatteiden lisäksi kartat, lompakko ja puhelin. Laadukkaita pakkauspussien valmistavat ovat muun muassa Deuter, Ortlieb, Osprey ja Sea To Summit.
Kunnollinen juoksukello tai muu gps-laite luo turvallisuuden tunnetta, kun poikkeat tutuilta reiteiltä kohti tuntemattomia polkuja. Aloittelija voi myös hakeutua kimppatreeneihin konkareiden seuraan. Sosiaalisuutta ja neuvoja poluille kaipaavan juoksijan kannattaa vilkaista esimerkiksi osoitetta: www.trailrunning.fi/lenkkiseuraa.

Salomon Advanced Skin 5 Set -juoksuliivi

 

Juoksija-lehden testi syksyllä 2017
Juoksija-lehti testasi syksyn 2017 maastokenkien malliston. Täydellisen artikkelin voit lukea Juoksijasta 7/2017. Kenkien tiedot ja esittely löytyy myös Kenkäklinikasta.
Testiin kelpuutetuista maastureista Hoka One One, La Sportiva, Merrell ja Saucony edustavat melko jykeviä, hyvin suojaavia ja vahvasti vaimennettuja kenkiä. Ne sopivat laajalle käyttäjäryhmälle.
Inov-8, New Balance, Salomon ja VJ ovat kevyempiä ja vauhdikkaampia tossuja. New Balancen tossu on näistä kaikkein lenkkarimaisin ja se soveltuukin mainiosti citymaasturiksi vaihtelevaan käyttöön.

Testissä mukana olleet mallit.

Katso arvostelut ja tiedot KENKÄKLINIKKA

HOKA ONE ONE SPEEDGOAT 2 150 €
INOV-8 X-TALON 225 169 €
LA SPORTIVA AKYRA 175 €
MERRELL AGILITY PEAK FLEX 159 €
NEW BALANCE FRESH FOAM GOBI V2 129 €
SALOMON S-LAB SENSE 6 SG 190 €
SAUCONY KOA ST 149 €
VJ IROCK 2 139 €
 
Täydellinen artikkeli Juoksija 7/2017
Vauhtia ja vakautta poluille
 
Teksti Petri Saavalainen ja Pena Rekiranta
Kuvat Seppo Anttila
 
Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (10509) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna